Červená řepa

Mnozí z nás mají v paměti červenou řepu z klasické školní jídelny. Upřímně a to jsme rozhodně nezkoumali její nutriční hodnotu. A ani, jak moc je prospěšná našemu zdraví.

Ovšem čím je člověk starší, je zkoumavější a zjišťuje, že je nutné pro své zdraví něco udělat. Existuje mnoho rostlin, bylinek, ovoce a zeleniny, které jsou velkým přínosem pro náš zdravý životní styl.

Pojďme se podívat právě na červenou řepu a zjistíme, že patří mezi poklady kuchyně.
Nejdříve se začala pěstovat ve Středomoří. Avšak ji znali lidé už ve starověku, nekonzumovali ovšem její bulvy, ale jenom její mladé listy.

Červená řepa je vynikajícím a nenahraditelným zdrojem minerálů a vitamínů. Konzumace řepy pomáhá na snížení krevního tlaku, upravuje srdeční puls a posiluje nervový systém. Křemík v ní obsažený je dobrý na pevné kosti, vlasy a nehty. Má také velké množství vápníku, hořčíku, železa a zinku. Je bohatou zásobárnou vitaminů C, B1, B2, B6 a E. Dodává tím tělu vzácné živiny. Těhotným a kojícím ženám přináší užitek množství kyseliny listové, která má nezastupitelnou roli ve zdravém vývoji plodu.

Proto je na místě varování diabetikům – ti by měli být s konzumací červené řepy velmi obezřetní. A další skupinku tvoří lidé, kteří trpí močovými kameny. Ty také musím zklamat, to proto, že obsahuje kyselinu šťavelovou, která močové cesty dráždí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 50 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

3 thoughts on “Červená řepa”

  1. My nakládáme červenou řepu se zelím To je moc dobrá příloha k jídlu.

    1 kg řepy /uvařit a nakrájet na proužky/, 1 kg zelí, 20 dkg cibule-promíchat a dát do sklenic.
    Nálev: 3/4 l octa, 16 sacharinů, 20 dkg cukru, 4 lžíce soli, 1 l vody .
    A zavařit.

  2. Červená řepa je v poslední době moje oblíbená zelenina. Nedávno jsem si z ní udělal detoxikační salát a každý týden to jednou opakuji. Opravdu to pomáhá. Když nakládáme na podzim kysané zelí nesmí v něm červená řepa chybět. Mňam.

  3. Nakládaná řepa
    Vařenou červenou řepu oloupeme, nakrájíme na hranolky, kostičky, menší na kolečka. Vkládáme do sklenic, přidáme půl lžičky fenyklu a zalijeme nálevem na okurky. Kdo má rád, může přidat kousky křenu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *